Dinsdag 22 oktober 2013
Blijf op de hoogte en volg Rokus
28 Oktober 2013 | België, Brussel
Naast Belgisch bier en chocolade staat Brussel ook bekend als 'striphoofdstad' van Europa. En dan niet de dames en heren die zich langzaam van hun/haar kleren ontdoen maar de Suske en Wiske's, Astrix en Obelixen.
Er zijn in Brussel wel vier stripmuseums maar wij zijn (geloof ik) naar het officiële geweest.
We hebben een dik uur rondgelopen en het ontstaan van de strip gezien tot en met de laatste ontwikkelingen. Hoewel knap gedaan ga ik geloof ik meer voor de meer traditionele strips,
Ook George voegde zich hier weer aan ons gezelschap toe, en gedrieën zijn we naar de rommelmarkt op het Vossenplein geweest. En iedere keer stel ik me bij een rommelmarkt kraampje met oude verzamel waardige spulletjes voor, en ook (bijna) iedere keer kom ik bedrogen uit.
Wat een zooi, 99,76% is zelfs de moeite van het verbranden niet waard. Na een half uur tevergeefs te hebben rondgewandeld langs 4e hands kleren, lampenkappen zonder lamp (en ook vaak zonder kap), oude radio's en kaasplankjes waar de schimmel van de laatst geserveerde kaas nog op zit.
We besluiten de rommel met hoofdletter 'R' (en ook nog vet) achter ons te laten. Tijd voor de lunch.
Gezien de heerlijke temperaturen besluiten een terrasje te pikken. Jammer genoeg serveren ze daar alleen drankjes, maar we kunnen eten bij een naastgelegen uitspanning bestellen en dat mogen we dan op zijn terras nuttigen. Wel apart afrekenen trouwens.
De laatste uren van de middag hebben gereserveerd voor het bezoek aan een bierbrouwerij. Nu hebben wij wel vaker een bierbrouwerij bezocht (klein en heel groot) maar Brouwerij Cantillon is bijzonder omdat ze natuurlijke gisting gebruiken. Dwz dat ze de wort (wort is de moeder pap waar alles mee begint) in open bakken laten afkoelen en de natuurlijke gistcellen die in de open lucht voorkomen gebruiken om de gisting in gang te zetten. Maar ze 'enten' de wort ook met gekweekte natuurlijke gisten lees ik ergens in de folder die we als papieren gids meekrijgen. Dus helemaal natuurlijk is het ook niet. Na afloop krijgen we nog een kleine proeverij en daar zijn we achteraf best blij mee. Voor de duidelijk, we zijn blij dat het een 'kleine' proeverij was. Zelden zo'n zuur bier geproefd, het tweede glaasje was wel wat beter maar zal ook niet in mijn top 35 voorkomen.
Op weg naar huis nog in een tramhokje waar we trachtte uit de vogelen hoe we thuis zouden moet komen bijna overvallen. Terwijl een man ons rechts aansprak, en ons afleidde dook links achter langs het hokje een ander persoon op die de tas van Hieta probeerde te roven. Gelukkig niet met succes maar was zeker even schrikken.
Al met al weer een dag vol indrukken. Morgen maar weer een dag.